Türkiye’nin Tarihi Yerleri: Antik Kentler, Kale ve Camileri
Türkiye, antik kentler, kale ve camileri yanı sıra orta öğ’ünde zengin tarihi miras bırakmış bir ülkedir. Türkiye’nin kültürel zenginliği sayısız antik kentler, kale ve camilerinde açık hükümler.
Antik Kentler
Türkiye’de, M.Ö. neolitik çağdan etkilenen son izleyen M.Ö. 3. Yüzyıla kadar uzanan çok sayıda antik kentler bulunmaktadır. Bu kentlerin bazılarının kalıntıları dünyanın her yerinden bugüne kadar geldi.
-
- Efes: Efes, M.Ö. 2. Yüzyılda Roma İmparatorluğu’ndaki en büyük kentlerden birini oluşturmuştur.
-
- Ksantos: Kuzeybatı Türkiye, Antik Likya bölgesi, eski M.Ö. 5. Yüzyıldan kalma, Likya yönetiminde ata yurdu olan bir kent.
-
- Hattie: Hitit İmparatorluğu, M.Ö. 15. Yüzyılın başından beri doğu Avrupa, Akdeniz ve Orta Doğu’yu kapsayan bir krallık idi.
Kale ve Müzeler
Türkiye, kale ve müzelerle birlikte kavurucu ikliminden ve jeopolitik durumundan dolayı tarihi yerleşim yerleri için de ideal bir yer bulunmaktadır.
-
- Rumkale: MS 4. Yüzyılda Suriye her geleniklerin akınından korunmak için yaygın olarak kale inşa edilmiştir.
-
- Anıtkabir Müzesi: Atatürk’ün cenazesinin uğurlanması ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla ünlü Ankara Anıtkabir Müzesi, Atatürk’ün anısını yüceltmek için ziyaret edilmektedir.
Camiler
Türkiye, günümüze kadar dini inançlarını çalışan çok sayıda camiye ev sahipliği yapmaktadır.
-
- Selimiye Camii: Mimar Sinan tarafından İstanbul’un en önemli camii olarak tasarlanmış 1575 yılında tamamlanmıştır.
-
- Sultanahmet Camii: Sultan Ahmet Camii veya Sultan Ahmet Külliyesi, 1609 yılında İstanbul’daki aynı adı taşıyan külliye olarak inşa edilmiştir.
Türkiye, zengin tarihi, eski tiyatro ve kaleleriyle, antik kentleri ve önemli camileriyle yerli ve yabancı ülkelere her zaman koca keyif vermeye devam ediyor. Gezginleri kendine çeken Türkiye, güzel sanatlara, kültüre hakim bir ülkedir. Türkiye, dünyanın tarihi yerleri arasında hak ettiği noktada olmayabilir ama görkemli ve büyüleyici tarihi kentler, kale ve camiler ile kendine yeni bir anı oluşturmakta. En eski kentlerden başlayarak en modern binalara kadar, Türkiye’nin tarihi yerleri sizi düşüncelerinizde akşam yapraklarına bırakarak, eski kalıntılardan sonsuz güzellikler oluşturarak farklı bir tarihi deneyim yaşamaya hazır olabilirsiniz.
Aralıklı ormanlarla çevrilmiş Eski Ankaray ile başlayan gezi, Troya ve diğer mağara anıtlarından başlayarak Ephesus’a, Türkiye’nin en eski ve en büyük Antik Kenti konumuna sahip. Harikulade eserlerinden heybetli antik yerleşimleri marifeti ile Türkiye’de ve dünyada adını duyurmuş olan bu kentler oldukça tarihi etkisinin kalıntılarını günümüze taşımaktadır.
Çok tanınmış – Uzunyuva Kalesi gibi – ve Türkiye’nin kuzey bölgelerinde bulunan Türk Kalesi ve Fortifikasyonları ile birlikte, kale ve kasabaların eşsiz güzelliğini görmek için bir çok seçenek mevcuttur. Bu kale ve fortifikasyonlar çoğu zaman Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da ve Kuzeybatı Anadolu’da ciddi tecavüze uğramış olsa da, hala onların eşsiz ve değerli kalıntıları hala yaşamaktadır.
Türkiye’nin her yerinde yer alan muhteşem camileri ile meşhur olan tarihi bir gezinin bitiş noktası, hayranlık duyulacak kadar muhteşem tarihi kalıntılar yer almaktadır. Çok sayıda camiler mevcuttur; hala ayakta duran, çoğu zamanda tadil edilen ve çoğu şehir ya da köyün abidesi olarak kabul edilen. Mevcut çeşitli dini ve tarihi kelime dağarcıkları ateşli ruhlarının harmanlanması ile, bu camiler deneyimli gezginlerin seyahatinin vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır.
Türkiye’nin tarihi yerleri arasındaki keskin farklılıklar arasında gezmek, binlerce yıldır süren tarihi felsefe, ruh ve kültürleri Türkiye’de tamamlanmakta. İstanbul, Ankara, Ephesus, Troya ve Uzunyuva gibi meşhur yerleri ziyaret etmek için bir fırsat kaçırmamak, ve hatta Türkiye’nin daha az bilinen farklı bölgelerini, kalelerini ve camilerini görmek için eşsiz bir fırsat mevcuttur.
Türkiye, tarihin neredeyse her akışının kalıntılarını taşıyarak bugüne kadar gelmiştir ve gelecekte de tarihı hatırlatmak için harika bir şeyler sağlayacaktır. Her gezgin Türkiye’yi ziyaret etmeli ve bu ülkenin unutulmaz tarihi kalıntılarını görmek ve yaşamak için zaman ayırmalıdır.
Sıkça Sorulan Sorular (FAQ)
- Hagia Sophia’nın önemi nedir?
Hem kilise hem cami olarak kullanılan bu yapı, İstanbul’un kültürel ve tarihi sembollerinden biridir. - Ephesus Antik Kenti’nde neler görülebilir?
Antik tiyatro, Celsus Kütüphanesi ve Artemis Tapınağı burada yer alır. - Kapadokya’nın peribacaları nasıl oluşmuştur?
Volkanik faaliyetler ve erozyon sonucunda binlerce yıl içinde şekillenmiştir. - Topkapı Sarayı’nın Osmanlı tarihi açısından önemi nedir?
Osmanlı padişahlarının ikametgâhı ve devletin yönetim merkezi olmuştur. - Nemrut Dağı’ndaki heykellerin tarihi önemi nedir?
Kommagene Krallığı’na ait bu dev heykeller UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndedir. - Pamukkale travertenleri nasıl oluşmuştur?
Yeraltı sularının içerdiği minerallerin çökelmesiyle beyaz travertenler oluşmuştur. - Sultanahmet Camii neden Mavi Cami olarak da bilinir?
İç mekânında kullanılan mavi İznik çinilerinden dolayı bu isimle anılır. - Truva Atı’nın hikayesi nedir?
Antik Truva Savaşı’nda Yunanların şehri ele geçirmek için kullandığı ahşap attır. - Sümela Manastırı neden dağın yamacında inşa edilmiştir?
Hem korunma hem de manastır hayatının inziva ruhuna uygun olarak yüksek bir konuma yapılmıştır. - Göbeklitepe’nin keşfi neden önemlidir?
Dünyanın bilinen en eski tapınak kompleksi olarak tarih anlayışını değiştirmiştir.