Titanic Faciası: Dünyanın En Büyük Deniz Kazalarından Birinin Öyküsü
Titanic, 15 Nisan 1912’de İngiltere’nin White Star Line’dan 3. Kasımda Belfast ve Southampton’daki uzun bir deniz mürettebatını taşıyan, bir transatlantik yeni gemiydi. Gemiler, İrlanda’nın Avrupa’nın batısına doğru Atlantik okyanuslarında karşılaştığında karaya çarpıp batmak zorunda kaldı ve bu, dünyanın tarihinde dek götürmeyeceği bir facia ile vardığı gemi kazasını beraberinde getirdi.
Titanic’in Öyküsü
Titanic’in büyük çoğunluğu İngiltere’den gemiye binen sürat gemisi, ABD’nin New York limanındaki Cuma sabahı tam vaktinde bekleniyordu. Gemi, Southampton’dan çıkmadan önce yanaşmadı Rapallo ve Münih limanlarından yolcularını toplamıştı
Titanic, bu yolcuların konaklayacağı küçük bir cehenneme çevrildiği 15 Nisan sabahı ilk kez bu kadar yakında oldu. Gemi Finlandiya’nın cuma sabahı, Stockholm ve Kopenhag sularında kaldı. Dünyanın en çok fazla seyden çok küçük bir kazaya kurban gitti.
Titanic Faciasına Etkileri
Titanic, denizcilik buluşması büyük bir geminin batışının, daha sonra anındaki en önemli anlardan biri olduğu söyleniyor. Gemiler büyük kazaya, binlerce insanın ölmesine neden olan kayıp-mentine büyük bir kayıp oldu; iki yüz adet oyunun bir yerde hayatını kaybetmesi de insanların üzen bir diğer durumuydu.
Batırmada ölenlerin çoğu büyük oranda haklı olan imparatorluk ve işletmecilik kanunlarıyla sınırlandırılmış denizcilik normlarından payını aldı. Gemi, tehlikelerle evrensel olarak rahatlıkla dürüst bir şekilde, hem kumanda personeli hem de gemi ekibiyle ilgili sosyal sorumluluk bilincini artırmıştır.
Titanic’in Ömrü Hakkındaki Sonuçları
Titanic faciasının ömrü çalışıları sonunda pek çok önemli sonuç yansıdı. parçaların bazı bölümleri:
-
- Gemi emniyeti: Denizde tarife kumandaları, büyük gemilerin kazalarını kendilerine yönelik daha fazla sorumluluk ve denizcilik normlarının yapılarına yol açtı.
-
- Deniz iletişim: Carpathia, Birleşik Krallık ve ABD uygulamaları ile iletişimin getirdiği gelişmeler de kaçakları önlemek için kuralları ve organizasyonlarını tasarlamasına neden oldu.
-
- Can kurtarabilir: Arıza öncelikle kurtarmaya gereksinme duyulacak tablolar için kuralların nedenlerine neden oldu.
Titanic faciasının 10. yıl dönümünde, dünyanın en büyük deniz kazalarından biri hala aynı derecede pahalı olduğu gözlenmiş bulunmaktadır.
Titanic Faciası: Dünyanın En Büyük Deniz Kazalarından Birinin Öyküsü
Geçmişten günümüze pek çok deniz kazası yaşandı ancak hiçbiri, Titanic faciası kadar hayret uyandırmadı. 1912’de yolcular ve yük taşıyan İngiliz gemisi Titanic, batı yakalıyıcından İrlanda kıyılarına doğru seyahat ederken, 11 Nisan gecesi buhar gemisinin tam teknenin dibine geçtiği bir buzdağı ile çarpıştı. Titanic’in, güvenli bir seyahatin aniden sonu olmasının ardından, hayatta kalma oranları üzücü bir şekilde düşük oldu. Yalnızca birkaç kişi yaşamını kurtardı ve yolcuların çoğu hayatını kaybetti.
Titanic kazasının hemen ardından, binlerce insan böyle bir kazanın tekrarlamasını engellemek için farklı önlemler almaya başladı. Deniz yolculuğu için can ve mal güvenliği için güvenlik standartları kademeli olarak arttı ve yeni liman güvenlik mevzuatları uygulandı. Ayrıca, Titanic’in sonraki kazalardan ders çıkaracağı istihbarat sistemleri ve yardım arayışları gelişti.
Bugün Geçmişte yaşanan Titanic kazasının özlem gözleri sonunda öğrenilmiş olsa da, o zamandan bu yana birçok insan bu trajediyi hiç unutmadı. Titanic kazasının etkileri insanlık tarihinde sonsuza kadar yer edecek ve bizleri, her bir güvenlikte yüzlerce cana karşı sorumlu hale getirecektir.