Kimyanın Tarihi: Gelişimi ve Evrimi
Kimya, eski çağların kendi dünya görüşleriyle oluşturduğu kapsamlı bir da bilimlidir. Aslında ilk kimyacıların amacı onun doğal kaynaklarını tüketmiştir. Kimyanın centilmenlikleri Antik Mısır, Yunan ve Roma dönemlerine kadar uzanmaktadır.
Antik Mısır Dönemi
Kimyacılar, Mısır topraklarındaki kimyasal konular hakkında yazılı kaynaklara dayanarak ilerlemiştir. Mısırlılar, besinler arasındaki çeşitli kimyasal tepkimeleri bulundurmaya çalışmıştır.
Yunan ve Roma Dönemi
Yunanlılar, meyve asitleri, alkoller, saponifikasyon, evrsiyon ve destilasyon gibi kimyasal işlemler, flokülasyon, tahliyeyi, sedimantasyonu ve metallerin tahliyelerini hallerinde incelemişlerdir. Roma kimyacıları bunu kullanarak inorganik ve organik kimya arasında bir farka sahip olan bilinen kararı verdi.
Orta Çağ’dan Günümüze
Hamilelik kimyasının tarihi ile başladı. Ortadaki büyücüler, kült bölümleri incelemiş ve kimyasal karışımlar hazırlamıştır. Aynı zamanda bu dönemde alüminyum ve arseniğin keşfettiği boyutlar ve sodyum nitratın jenezyum ile birlikte açıklandığından bugüne kadar ilerlemiştir.
Kepler’den Günümüze
17.yy’da, Kepler’in 1615’te tanımladığı 3. Kanun ile, hareketli birimlerin dış kaynağın tüm çağlarda geçerli olan kimyasal yapılar arasındaki ilişkiyi ve keşfetti. Kimyanın, atom ve molekülleri bilimsel olarak kavrayışına dayanan modern biçimini anlamak için Avrupa’daki sanayi bulgularındaki gelişmeler, 19.yy’da kimya alanında yeni bir açılım elde ediyor:
-
- 1776’da, Antoine Lavoisier, kimyasal işlemlerde fiyatların değişmediğini fark etti.
-
- 1803’te, John Dalton, atom kimyasının yapısındaki önemli bir belirsiz olarak tanımlamıştır.
-
- 1811’de, Humphry Davy, kimyasal elementler hakkında bilgi sağlamış ve oksitleri açıklamıştır.
-
- 1858’de, Fritz Haber, kimyasal tepkimelerin katalitik kimyasal yapılarını temel alan bir yöntem tanımlamıştır.
Kompleks Moleküller ve Modern Kimya
20.yy, kimyanın görünümü benzersiz bir dönemdir. Kimyanın, kompleks gruplar oluşturacak kadar ileri gitmesine izin veren ve yükümlü olan çalışma ve kimyasal formüle dayalı bir alana dönüştürülmüştür. Aynı zamanda, organik kimyanın ortaya çıkmasının yanı sıra, yeni kimyasal görünümün ortaya çıkmasına da izin verildi.
Modern kimyanın hayaletine ulaşmada, kimyanın dünya çapındaki en büyük gelişmelere evsahipliği devam etmesi mümkündür. Büyü raslantısal kimyasal tepkimeler, DNA ve polyester gibi kompleks sistemlerde büyük rol oynuyor.
Kimyanın tarihi insanoğluna öğretilen yeni bilgiler, kimyacıların yaygın olarak yayılan kimyasal karışımları öğrenmelerine izin veren, gelişti ve evrimleşti. Geniş, kimya alanında gözlemlenen başarıya ulaşmak ve hedeflerini gerçekleştirmek için daha fazla çaba harcanmaktadır.