Nan Madol: Gizemli Taş Şehir ve UNESCO Dünya Mirası
Nan Madol, modern bir anda yer alan gizemli ve kültürel anıtların kaynağı olan, Pasifik okyanusunun güney ucunda yer alan, derin göl üzerinde bulunan bir taş şehirdir. Fonzufeng Adası’nın hayali küçük, örülü patikalı bir adanın üzerine inşa edilmiştir. Şehir, 13 adadan, birbiri üzerine konan, en az 76 ticari ev ve birçok Mükemmel kültürel kalıntılardan oluşmaktadır. Şehir, aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası olarak listelenmiştir.
Tarih
Tarihsel olarak, Nan Madol, Yap’a ait pre-hispanik olarak bilinen bir kültür tarafından yaklaşık 700 ila 1200 yıl arasında inşa edilmiştir. Önceleri Polip-Tahu adı verilen, bu kültürü taşıyan insanlar tarafından meydana gelen bir topluluk olarak, önemli olduğu dönemde, alışveriş, savaş ve adanın diğer kültürlerle ilişkilerinin kolaylaştıran önemli bir liman oldu.
yaşamak
Mezar, Nan batı Madol kalıntıları az sayıdaki kalan tarihi kalıntının çoğu, ve güneydeki bazı kalıntılar ve fale gibi mezarlıkta bulunmaktadır. Ancak, UNESCO Dünya Mirası olarak korunan bu bölge, hala düşmanların bu gizemli görsel gazlarına sahip olma hayranlarına olanak sağlamaktadır.
Nan Madol’un Özellikleri
Bu gizemli taş şehir, tarım arazileri, zanaat atölyeleri ve bazı mezarlar dahil olmak üzere birçok farklı türde kültürel kalıntı vardır. Nan Madol’un çok sayıda batırılmış hazineler olduğu da Yedi.
Ayrıca, bu büyük ciddiyetle araştırılmakta olan başka özellikler ve eşsiz görünümler de bulunmaktadır:
-
- Laleia Yapıları: Birkaç adadan oluşan ve birbirine yakın köprülerle toplu mezarlara ait Laleia yapıları.
-
- Tessera: Derin yoğun ve kompleks bir kurulum durumunda olan büyük taş destek yapıları.
-
- Deblag: Birçok sütun arasında adanın içinde yüzen küçük, yaklaşık 4 metre genişliğindeki kancalar.
turizm
Aşağı-orta Yap, bu şehri imparatorluğunun bir çevredir. Suyun altındaki cihazların altında açığa çıkan kayalara kayan, Sonsorol ve Kayangel adalarının Yeiyole adlı açık denizini, Nan Madol’u kazanamayacağınız bir deneyim sunuyor. Şehir, gündüz veya akşam turları için ideal bir turist yeri olarak Yedi.
Tüm bu kültürel ve tarihi gelenekleri ve taşıdığıyla, Nan Madol UNESCO Dünya Mirası olarak listelenmiş ve günümüzde hala turizm amaçlı kullanılan bir bölgedir.
En eski yüzyıl aynı yerde kurulmuş gizemli Adalar Arası bir uygarlık olan Nan Madol, bugün Federated States Of Micronesia adını verdiği Pasifik Okyanusuna Pohnpei Adasındaki adalar sırasının ötesinde kalan son otantik şehirdir. oldukça merak uyandıran ve bilinmeyen bir tarihsel özellik taşıyan bu şehir, UNESCO Ulusal SİT dünya mirası listesine 2016’da eklendi.
Geçmişi, mevcut arkeolojik kalıntılar ve antik eşyalar açısından biraz farklı olan bu şehir, önceleri Mısır ve Antik Yunan tarafından incelenen bir yer olarak sayılıyordu. Ortaçağ Boyunca çevredeki diğer arkeolojik alanlardan farklı olarak görülen Nan Madol’da özel ve heybetli tasarlanmış bazı blokları vardı.
Bu blokların birkaçı sandukalaşmış ve el yapımı taş küp kalıntılarından oluşuyordu. UNESCO, yerel halka karşı saygılı olmak ve siteyi korumak için ulusal sit düzenlemesini yürürlüğe sokmak için bu bölgeye girdi.
Özellikle arkeolojinin bu bölgeye diğer bölgelere göre daha fazla çeken birisidir. Birçok tarihsever tarafından, bu şehir tarihi bir mirastır ancak, yardımcı bilimlerin aşırı kökeni ve cazibesi var. Onuncu yüzyıldan bu yana Nan Madol, Pasifik ve Çin arasındaki farklı coğrafi güzelliklerle, insanlık için büyüleyici olan büyük özelliklere ev sahipliği yapmıştır.
Şimdi, bu gizemli şehirler, kökenleri ve tarihi güzelliklerini derinlemesine araştırmak için arkeolojik araştırma yapan binlerce insanın dikkatini çekiyor. Nan Madol, bir UNESCO Dünya Mirasıdır ve arkeolojik ve doğal alanların korunması için özen gösterilmesi gereken cazip bir bölgedir.
Nan Madol – Sık Sorulan Sorular (FAQ)
1. Nan Madol nedir?
Nan Madol, Mikronezya’daki Pohnpei adası kıyısında yer alan, antik bir yapay adalar kompleksidir. Tarihi kalıntılar, taş duvarlarla inşa edilmiş kanallar ve platformlar içerir.
2. Nan Madol’un tarihi önemi nedir?
Nan Madol, Saudeleur Hanedanlığı’nın merkezi olarak, 13. yüzyıldan 17. yüzyıla kadar siyasi, dini ve ticari bir merkezdi. Yapılar, bölgenin sosyal ve politik yapısını yansıtır.
3. Nan Madol nasıl inşa edildi?
Dev bazalt taş blokları ve mercanlarla inşa edilen kompleksin nasıl yapıldığı, teknoloji açısından hala bir gizemdir. Yapının taşları, adadan kilometrelerce uzaklıktan getirilmiştir.
4. Nan Madol’un yapısı nasıldır?
Kompleks, deniz üzerinde yapay olarak inşa edilmiş 100’den fazla küçük adadan oluşur. Kanallar, adaları birbirine bağlayarak bir “Su Şehri” havası yaratır.
5. Nan Madol hangi amaçlarla kullanıldı?
Yapı, dini ritüeller, yönetim işleri ve elit sınıfların yaşam alanı olarak kullanıldı. Kutsal alanlar, tapınaklar ve mezarlar içerir.
6. Nan Madol neden terk edildi?
17. yüzyılda Saudeleur Hanedanlığı’nın sona ermesiyle Nan Madol terk edildi. Bölge, zamanla doğanın etkisiyle yıkılmaya başladı.
7. Nan Madol turist ziyaretine açık mı?
Evet, Nan Madol günümüzde bir turistik destinasyondur. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan bu bölge, rehberli turlar aracılığıyla ziyaret edilebilir.
8. Nan Madol’un dini önemi nedir?
Kompleksin birçok bölgesi ritüel amaçlı kullanılmıştır. Özellikle kraliyet üyelerinin mezarları, yapının dini yönünü yansıtır.
9. Nan Madol ve Atlantis arasında nasıl bir bağlantı var?
Bazı teorisyenler, Nan Madol’u Atlantis’in kayıp şehriyle ilişkilendirmiştir. Ancak bu iddiaların bilimsel bir temeli yoktur.
10. Nan Madol’un doğayla ilişkisi nasıldır?
Kompleks, tropik doğanın içinde yer alır. Yapının etrafındaki kanallar, hem estetik hem de fonksiyonel bir şekilde denizle uyum sağlar.