Hidrojen Bombaları ve Atom Bombaları – Ne Kadar Farklılar?
Nükleer silahlar inanılmaz derecede güçlü, peki hidrojen bombalarının atom bombalarından farkı nedir?
Hidrojen bombası ve atom bombası nedir?
Termonükleer bombalar olarak da bilinen hidrojen bombaları, İkinci Dünya Savaşı sırasında kullanılan atom bombalarından çok daha güçlüdür. Atom bombaları fisyonla çalışır – atomları parçalayarak enerji açığa çıkarırken, hidrojen bombaları füzyonla çalışır – atomları kaynaştırarak enerji salarlar.
Patlayıcı güç farkı
Bir atom bombası ile bir hidrojen bombası arasındaki patlayıcı güç farkı çok büyüktür – bir atom bombası genellikle kilotonla ölçülürken, bir hidrojen bombası megatonlarla (1000'lerce kiloton) ölçülebilir. Bazı hidrojen bombaları daha da büyüktür – 1961'de Sovyetler Birliği tarafından inşa edilen Çar Bombası şimdiye kadar test edilen en büyük ve en güçlü nükleer silahtı – 50 megatona kadar patlayıcı güce sahipti.
imha farkı
Bir hidrojen bombasının neden olduğu yıkım, bir atom bombasının neden olduğu yıkımdan çok daha fazla olacaktır. Bir atom bombası birkaç mil kareyi etkilerken, bir hidrojen bombası bütün bir şehri mahvedebilir. Daha geniş yıkım, büyük ölçüde bir hidrojen bombası patlamasında salınan inanılmaz derecede güçlü radyasyondan kaynaklanır.
Uygulamalardaki farklılıklar
Atom bombaları ağırlıklı olarak şehirleri ve askeri bölgeleri hedef almak için kullanılırken, hidrojen bombaları balistik füze savunma sistemlerinin geliştirilmesinde kullanıldı. Ayrıca casus uydular gibi alt gözetleme cihazlarında ve uydusavar silahlarda da kullanılırlar.
Çözüm
Sonuç olarak, hidrojen bombaları ile atom bombaları arasında çok büyük bir fark vardır. Atom bombalarının kilotonluk yıkıcı güçleri varken, hidrojen bombalarının megatonlarla ölçülen yıkıcı güçleri vardı. Bir hidrojen bombasının verdiği tahribat çok daha fazladır ve iki bombanın uygulamaları belirgin şekilde farklıdır. Hidrojen bombası ya da “teknik ismiyle” termonükleer bomba, atom bombasına benzer şekilde yüksek enerjili yükler yayan bir patlayıcıdır. Hidrojen bombası, başka bir patlayıcı olarak nitelendirilebilir.
Atom bombası serbest radyasyon yayan bir patlayıcıdır, yani nükleer fission olayının sonucu olarak birkaç tür atom bombası çeşidi vardır. Atom bombası, yakıtını, yani parçalanmak üzere ayırmak üzere, radyoaktif kütleyi çok küçük parçacıklara böler.
Hidrojen bombası ise, nitrojen mühendisliği olarak adlandırılan bir yakıt, radyoaktif materyallerin çok daha büyük bir parçasını parçalayarak sıcaklıkların çok yüksek seviyelere çıkararak patlamaya teşvik etmeye yardımcı olan yakıttır. Bunu gerçekleştirmek için, deuterium ve tritium, oksijenle karıştırılarak çok daha büyük ve kütleli bir yakıt oluşturulur.
Atom bombalarının zararı bulutlarındaki radyoaktif kirlilik, insanların, içme suyu, tarıma ve havaya girebilecek nükleer ışınlanmaya dayanır. Hidrojen bombalarının olası zararları, elde edilen daha yüksek enerjiyi kontrol etmedeki başarısızlık ve farklı patlama özellikleri nedeniyle ortaya çıkacak muhtemel sonuçlardır.
Atom bombası ve hidrojen bombası arasındaki en önemli fark, yakıt ve enerjidir. Atom bombası, yakıtının çok küçük parçacıklarının bittiği zamanda patlayacaktır. Hidrojen bombası, daha yüksek enerjili radyoaktif yakıtına dayanmaktadır.
Her iki bomba da kullanıldığında büyük ölçekli yenilgi ve tahribat ortaya çıkaracaktır. Ancak hidrojen bombası, çok daha büyük bir enerji kaynağını kullanarak çok daha büyük tahribatlar yaratabilecektir. Yayılan radyasyon da tehlikeli olabilecektir.