Robotların Gelişim Süreci
Robotlar birçok görev alarak, insanların çalışma gezilerine her alanına, hatta evlerimize kadar giriyor. Aşağıda bulunan aşamalardan biri ya da birkaçı, robotların deneyim sürecini göstermektedir.
Doğuştan Gelişim Sürecinde Robotların Kullanımı
-
- Bilgisayar destekli tasarım – Geliştirme teknikleri çok daha etkili hale getirme ve robotların komponentlerinin tasarımının hızla kolaylaşacağını gösteriyor.
-
- hibrit teknoloji – Hikayeler, görseller, duygu algılama, hareket kontrolü veya bunların bir tedavisi olan, robotonik olarak geleneksel teknoloji ve dijital teknoloji arasındaki fark ve dijital cihazlara göre her şeyi kontrol etmek için kullanılıyor.
-
- Robotik hareket kontrolü – Sistem, kolayca hareket kontrolü sağlar. Özellikle robotların hareketlerinin etkin bir şekilde bir şekilde kontrol edilmesini kullanan birçok robotik sistemde, karmaşık güdülme veya yol alma oynamaları.
-
- Otomatik konuşma teknolojisi – Robotlar, kullanıcıların olası cevaplarının ve diğer cevaplarının iki kutudan birini seçmesini sağlayan konuşma teknolojileri aracılığıyla hareket görünümleri hizmet değerlendirmesini çok daha hızlı hale getiriyor.
Son Gelişim Sürecinde Robotların Kullanımı
-
- yüzey tarama – Robotlar, görme ve mekanların yüzeylerinin görsel tarama yöntemi ile taranmasını sağlamayı bilir.
-
- Yapay sinir ağları – Neuromimetik olarak tarif edilen bu teknoloji, robotların engellerinin tehlikelerinin, sağlık durumu gibi verilerin sonuçları için çok miktarda kullanıcının kullanıldığını sağlayacak şekilde yapay sinir ağlarıyla bütünleştiriliyor.
-
- Dağıtık Robotik Sistemler – Mobil robotların oluşturduğu dağıtık robotik bir sistem, dijital ve fiziksel olarak ağ robotların oluşturduğu açık bir altyapıdır.
-
- çoklu robotlar – Yapay sinir ağları, görme sensörleri ve hibrit teknoloji destekli çoklu robot türleri şimdi kullanılmaktadır.
Üstteki ayrıntılarla, robotların koruma altına alınması için güvenli bir şekilde hareket etmek ve diğer görevlerini yerine getirmek için gelişmiştir. Büyüme, yeni teknolojiler sayesinde, robotlar çok daha kompleks ve güçlü hale geldi.
Robotların Gelişim Süreci
Robotların hayatımızdaki yeri her geçen gün daha da büyüyor. İş alanlarından otomobillere kadar her alanda insanlardan çok daha fazla yer kaplayan robotlar, 20. yüzyıldan bu yana gelişmişler ve devrim olarak kabul edilen teknolojisiyle hayatımıza hızla girdi. Robotların gelişim süreci sayısız aşamadan oluşmakta ve bu aşamalar insanların hayatının birçok alanında robotları kullanmasını mümkün kılmaktadır.
Tarih boyunca, insanların robotları geliştirmek için çalışmalar yaptıkları bildirilmektedir. Bilim insanları, robotların ilk adımının, yaşamı kolaylaştıran mekanik cihazların gelişiminde alındığı düşünülmektedir. 1997 yılına kadar, insanlarrobota çoğunlukla düşünceden sadece mekanik harekete kadar ilerlemişlerdi. Bu aşamada lokomotifler veya motosikletler gibi taşıtlar otomatik olarak kullanılabilirdi.
Sonra, 20.yüzyılda elektroniğin gelişiminin daha gelişmiş robotlar üretmesine olanak sağladığı gözlenmiştir. Elektroniğin kullanılmasıyla birçok kişi daha güçlü ve daha büyük boyutlu robotlar üretmeyi başarmıştır. Bu noktada, modern endüstrilerde kullanılan iki temel tip robot vardır. Birincisi, programlanmış robotlar, diğeriysede insan tarafından kontrol edilen robotlardır.
Gelecekte insanların hayatlarını kolaylaştırmak için robotların gelişimi, onların daha akıllı ve öğrenemeye kabiliyetli hale gelmelerini sağlayacaktır. Ne zaman (zamanda) olursa olsun, robotların daha fazla insan işini çalıştırmaları konusunda insanlar tarafından desteklenmeye devam edecektir.
Robotların Gelişim Süreci
1. İlk Temeller (Antik Dönem)
Robotik, antik dönemlerde basit otomatik makinelerin geliştirilmesiyle başladı. M.Ö. 300’lerde Archytas, mekanik kuşlar yapmışken, M.Ö. 1200’lerde su ve rüzgar gücüyle çalışan basit makineler kullanıldı.
2. Sanayi Devrimi (18. ve 19. Yüzyıl)
Sanayi Devrimi ile birlikte mekanik makineler ve otomasyon fikri popülerleşti. 18. yüzyılda Jacquard tezgahı, dokuma endüstrisinde otomasyonu sağladı.
3. İlk Robotlar (20. Yüzyıl)
- yüzyılın ortalarında, 1950’lerde George Devol ve Joseph Engelberger, endüstriyel robotların ilk örneklerini geliştirdi. Unimate, 1961’de General Motors’ta çalışan ilk endüstriyel robottu.
4. Gelişen Teknoloji (1980’ler ve 90’lar)
Robot teknolojisi, mikroişlemcilerin ve bilgisayarların yaygınlaşmasıyla hızlandı. Bu dönemde robotlar, daha karmaşık görevleri yerine getirebilme kapasitesine sahip oldu.
5. Otonom Robotlar (2000’ler ve Sonrası)
2000’li yıllarda, sensör teknolojileri ve yapay zeka alanındaki gelişmelerle otonom robotlar (örneğin, insansız hava araçları ve otonom araçlar) ortaya çıktı. Bu robotlar, çevrelerini algılayabilir ve bağımsız olarak hareket edebilir hale geldi.
6. Günümüzde Robotlar
Günümüzde robotlar, endüstriyel otomasyondan sağlık hizmetlerine, ev hizmetlerinden tarıma kadar birçok alanda kullanılmaktadır. Ayrıca, sosyal robotlar ve yapay zeka entegrasyonu ile insanlarla etkileşimde bulunabilen robotlar geliştirilmektedir.
Sonuç
Robotların gelişim süreci, basit otomatik makinelerden karmaşık otonom sistemlere kadar uzanan bir yolculuktur. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte, robotlar hayatın birçok alanında daha da yaygın hale gelmektedir.