Transistörler Nasıl Çalışır?
Bir transistör, elektronik sinyalleri yükselten veya değiştiren küçük bir elektronik bileşendir. Hesap makinelerinden bilgisayarlara, CD’lerden mikrodalgalara kadar her türlü elektronikte bulunurlar. Ancak transistörler gerçekte nasıl çalışır? Hadi daha yakından bakalım.
Transistör nedir?
Bir transistör, yarı iletken bir cihazdır, yani ne tamamen iletken ne de yalıtkan olmayan malzemelerin bir kombinasyonundan yapılır. Transistörler, bir kuruşa birkaç tanesini sığdıracak kadar küçük, küçük cihazlardır.
İki ana transistör tipi, Bipolar Bağlantı Transistörleri (BJT’ler) ve Alan Etkili Transistörler’dir (FET’ler). BJT’lerin ve FET’lerin her ikisinin de üç ana bölümü vardır: Üs, Toplayıcı ve Verici. Baz, Toplayıcı ve Vericinin tümü birbirine ve ayrıca bir güç kaynağına bağlıdır.
Transistörler Nasıl Çalışır?
Transistörler, elektronların içlerinden akışını kontrol ederek çalışırlar. Toplayıcı ve Vericinin her ikisi de kendi güç kaynaklarına bağlıdır, Toplayıcı pozitif voltaja ve Verici negatif voltaja bağlıdır. Taban, Kollektörden Vericiye ne kadar akım aktığını kontrol eden bir kapı görevi görür.
BJT’lerde, Base pozitif gerilime bağlıdır ve akım pozitif gerilimden Base’e akar. Bu akıma “önyargı” akımı denir. Toplayıcı ve Verici kendi güç kaynaklarına bağlıdır; bu, Taban açıldığında, Toplayıcıdan Vericiye akım akabileceği anlamına gelir. Bu temel akım yükseltilir ve Kollektörden Vericiye çok daha büyük bir akımın akmasına izin verir.
FET’lerde, Baz negatif gerilime bağlanır ve akım negatif gerilimden Base’e akar. Baz açıldığında, elektronlar Kaynaktan (Taban’a bağlı güç kaynağı) Boşaltma’ya (Yayıcıya bağlı güç kaynağı) akabilir. BJT’lerde olduğu gibi, bu temel akım yükseltilir ve çok daha büyük bir akımın Kaynaktan Tahliyeye akmasına izin verir.
Transistörler için kullanır
Transistörler elektronikte birçok farklı fonksiyon için kullanılmaktadır. Genellikle anahtarlar, yükselticiler, doğrultucular ve düzenleyiciler olarak kullanılırlar. Transistörler, transistörlerin ikili anahtarlar ve mantık kapıları olarak kullanıldığı mantık devreleri oluşturmak için de kullanılabilir. Transistörler ayrıca osilatörler, zamanlayıcılar ve dönüştürücüler gibi diğer birçok devre türünde de kullanılır.
Çözüm
Transistörler elektroniğin en temel ve önemli bileşenlerinden biridir. Hemen hemen her elektronik cihazda kullanılırlar ve çok çeşitli kullanımlara sahiptirler. Transistörler, içlerinden geçen elektron akışını kontrol ederek çalışır ve sinyalleri yükseltmek, sinyalleri değiştirmek ve mantık devreleri oluşturmak için kullanılabilir. Transistörlerin nasıl çalıştığını anlamak, elektronik dünyasının nasıl çalıştığını anlamanıza yardımcı olabilir.
Transistörler, günümüzde elektroniğin temel unsurlarından olan çok önemli bir alete sahiptir. Transistörler, genellikle aynı cihazlarda birlikte çalışılan üç temel elemana sahiptir: kolektöre, çıkışa ve kontrol değişimine sahip bir baz. Bunlar dünyanın yüzlerce veri işlem, güç kontrolü ve haberleşme sistemlerinin özünde yer almaktadır.
Bir transistördeki temel işlev, iletim akımının kontrolüdür. Bunu yapmak için baz pininden çıkan kontrol geriliminin ölçülmesi gerekecektir. Eğer bu gerilim anahtar bir seviyenin üstünde ise, transistör küçük bir akımı içeriğe (veya kolektöre) almaya başlayacaktır. Alınan bu akım, diyagramda grafiğin sırtındaki akımı kontrol edecektir. Reaktif devreleri kontrol etmek için kullanılan çeşitli zamanlama teknikleri de transistörleri kullanır.
Bir transistör aynı zamanda yoğuşmalı bir cihazdır. Transistörün çıkışından kolektörden gelen akıma bağlı olarak içeriğin beslenmesi sağlanır. Kontrol değişimi olacağı andan itibaren, bir transistörün çalışmasının amacı, kolektör akımını rahatça kontrol etmektir. Bu iletim akım, transistörlerin özelliği aracılığıyla düzenlenir.
Sonuç olarak, transistörler tüm çoğu elektronik sistemlerde kullanılır. Satın alınan herhangi bir montaj projesinde ya da genel araçlar satın alınabilecek. Elektronik aletler üreten telefon, bilgisayar ve mikroişlemci geliştiricileri için çok faydalı araçlardır.