Finansal Tablolar Ne İşe Yarar?
Finansal tablolar, muhasebe sistemi içerisinde yer alan işletmelerin kayıt ve sınıflandırma yaparak topladıkları bilgileri işletme adına bilgi vermek amacı ile kullanılmasını sağlamak üzere özetlenerek gösterilen tablolara denilmektedir.
Finansal tablolar, işletme bilgilerini okurlara özetlemek amacı ile kurulmuş bir sistemdir. İşletmenin finansal performansı, nakit akışı ve genel durumu hakkında bilgi vermek üzere kurulmuştur.
Finansal Tablolar Ne İşe Yarar? Neden Hazırlanır?
Finansal tabloların analizinin yapılmasındaki temel amaç, işletmeye ait olan ticari bilgilerin okurlara özetleyerek sunmaktır. İşletmeler belirli dönemlerde elde ettikleri karları, belirli bir döneme ait olan gider ve maliyetleri veya işletmenin varlıklarını, gelirlerini ve giderlerini ilgilendiren konularda birçok unsur göz önünde bulundurularak çalışma yaparlar. Bu çalışmalar sonucunda işletmenin özeti meydana gelmiş olur.
Finansal Tablolar Neden Hazırlanır?
Finansal tablonun hazırlanma sebepleri;
- Gelecekte oluşacak nakit akışlarını değerlendirmek
- Kredi veren bankalar, yatırımcı firmalar ve diğer ilgili kişiler için karar alması konusunda faydalı bilgiler aktarmak
- İşletmenin faaliyetleri konusunda, kaynaklar ve varlıklar ile ilgili bilgiler sağlamak
- İşletmenin sürekliliğini sağlamak
Finansal Tablolarda Neler Yer Alır?
Bilanço ve Gelir Tablosu Ana Mali Tablolar arasında yer alan en önemli tablolardır. Bilanço usulüne göre defter tutan işletmelerin Gelir Tablosu ve Bilanço olarak bildiğimiz mali tabloları kesinlikle bulunur. Bilanço ile Gelir Tablosu Olmazsa olmazların arasındadır.
Temel Mali Tablolar ve Ek Mali Tablolar işletmenin ihtiyacına veya uygunluğuna göre hazırlanabilir. Bilanço ile Gelir Tablosu ne kadar önemli iki tablo olsa da bunların dışında kalan tablolar da çok önemli Finansal Tablolardır. Finansal Tablolar ikiye ayrılmıştır;
Temel Mali Tablolar
- Gelir Tablosu
- Bilanço
Ek Mali Tablolar
- Satışların Maliyeti Tablosu
- Nakit akış Tablosu
- Öz Kaynaklar Değişim Tablosu
- Fon Akış Tablosu
- Kar Dağıtım Tablosu
Finansal Tabloların Özellikleri Nelerdir?
Finansal Tabloların muhasebe sistemindeki kurallara uygun olması ve işletmeye fayda sağlaması açısından bazı özellikleri içerisinde barındırıyor olması gerekmektedir. Bu özellikler tamamlanmadan Mali Tablolar doğrulanmış olunmaz. Finansal Tabloların Özellikleri;
- İhtiyaca Uygunluk
- Doğru ve Güvenilirlik
- Karşılaştırılabilir Olması
- Anlaşılabilir Olması
İhtiyaca Uygunluk
Finansal Tablolar içerisinde yer alan bilgilerin faydalı olabilmesi için karar verme aşamasında ihtiyaca uygun olması gerekir. Kullanıcıların ekonomi ile ilgili kararlarını, geçmişten bugüne olumlu yönde etkilemiş olması ile uygunluk kalitesini taşımaktadır. İhtiyaç göstergesi hangi mali tabloyu işaret ediyorsa ona yönelik Mali Tablo çalışmalar gerçekleştirmek doğru olur.
Doğru ve Güvenilirlik
Bilginin faydalı olması için güvenilir olması gerekir. İçerisinde hatalar içermemesi ve açıkladığı bilgilerin okuyucular tarafından kabul görmeside gerekmektedir. Doğru ve Güvenilir olan bilgi beraberinde gerçek bir Mali Tabloyu ortaya çıkartır.
Karşılaştırılabilir Olması
Kullanıcılar tarafından bilgilerin finansal yapılardaki faaliyetlerini ve işletmelerin finansal tablolar durumlarını karşılaştırabilmelerini sağlamaktadır. Böylece işletmeler arasındaki finansal işlemlerin nasıl ilerlediğini göstererek işletmelerin istikrarlı bir şekilde ilerlemesini sağlanır. Bu karşılaştırmanın sonucunda işletme bazı durumlardan ders alarak sürekli büyümeyi sağlayabilir.
Anlaşılabilir Olması
Finansal tablo içerisinde yer alan bilgiler oldukça sade ve anlaşılabilir olmalıdır. Amaç ise Finansal Tabloları okurlara durumu iyi özetlemektir. Mali Tablolar ihtiyaca uygunluk açısından ve karşılaştırılabilir bir şekilde hazırlanmış olsa da Anlaşılabilir olmayan bir tablo kimsenin işine yaramaz.
Finansal Tabloların Amaçları Nelerdir?
Finansal tabloların amacı işletmelerin ekonomik kararlar alması ile işletmenin performansını ve finansal durumunu ve nakit akışı hakkında bilgi almayı hedeflemektedir. Finansal Tabloların Analizi yapılarak işletmenin bekası için sağlanması için sağlam adımlar atılmaktadır. Ayrıca bazı kurum ve kuruluşlar bazı işlemleri gerçekleştirmeden önce işletmenin Mali Tablolarında göz gezdirmek isteyebilir. Finansal Tablolar bu sebeplerden dolayı hazırlanırlar.
Finansal Tabloları Kim Hazırlar?
Finansal tablolar işletmenin Mali Müşavirleri ve Yeminli Mali Müşavirleri tarafından hazırlanmaktadır. Ayrıca bu iki mali danışman ile sınırlı kalmayıp işletme dışarıdan denetçi ile anlaşabilir. Bu kişilere Bağımsız Denetçi ismi verilmektedir. Firma denetçi ihtiyacını dışarıdan sağlamak yerine çalışan olarak da bir denetçi bulundurabilir. Çalışan bir denetçi bulundurmak isteyen işletmeler İç Denetçi edinerek normal sigortalı işçi gibi sürekli kendi işletmesi ile ilgilenmesini sağlayabilir.
Finansal Tabloların Dipnotlarında Neler Yer Alır?
Aşağıdaki konular Finansal Tablolar dipnotlarına konu olabilir. Çok fazla önem arz eden Dipnotlar mali tablolar içerisinde yer alamayan bilgileri ihtiva etmelidir.
- Muhasebeyle alakalı mevzuatların içerisindeki uyumlu olmayanların açıklanması
- Diğer şirketler adına yapılan yatırımlar
- Temettü oranı
- Pay oranı bilgilerinin açıklanması
- Muhasebede kullanılan bilgilerin özeti
- Yapılan tahminler neticesinde ortaya çıkan belirsizliklerin giderilmesi
- İşletmelerdeki ortak yapılar
- Değerleri düşük olan kıymetlerin belirlenmesi
- İşletmelerdeki borç ve alacakların belirlenmesi