Eksik Rekabet Nedir?
Eksik Rekabet, piyasa oluşumu için gereken şartlardan bazılarının bulunduğu, ancak tamamının bulunmadığı bir piyasadır. Tam olarak sonuçlanmamış pazarlar söz konusu olduğunda, bazı start-up’lar piyasada bulunabilir, bunun sebebi ise girişimcilerin bu tür piyasalarda kâr etmeleri mümkün olduğundan kaynaklanmaktadır. Bununla birlikte, yeni girişim yapan firmalar, potansiyel talebin yalnızca küçük bir kısmını karşılayacaktır.
Bu durumda Eksik rekabet pazarlarında toplam arz, tüketicilerin ihtiyaçlarını karşılamak için yetersiz olmaktadır. Bu gibi durumlarda bir piyasa oluşabilir, ancak tamamen gelişemez. Yani başka bir deyişle, eksiktir. Yarı kamusal mallar ve diğerleri de dahil olmak üzere tamamlanmamış birkaç pazar örneği vardır.
Yarı Kamu Malları
Yarı kamu malları pazarı, Eksik Rekabet pazarının önemli bir örneğidir. Yarı kamusal bir mal, saf bir kamu malına benzeyen ancak bazı özelliklerinden yoksun olandır. Savunma gibi saf kamusal mallar için serbest bir pazarın var olması pek olası değildir, ancak yarı kamusal mallar için, serbest piyasaların toplam talebin bir bölümünü karşılama olasılığı güçlüdür.
Kısmen küçültülebilir ve kısmen rakip, bu yarı kamu yararı tüketildiğinde başkalarının kullanımı için bulunan stoğun azalacağı anlamına gelir. Ancak bu işlemler yavaş yavaş yürütülmektedir. Dolayısıyla tüketiciler arasında bir miktar rekabet meydana gelebilir. Kısmen dışlanabilir, yani mallar bir kez tedarik edildiğinde bazı tüketiciler tüketimden çıkarılabilir. Reddedilebilir, yani tüketiciler malı reddedebilir ve tüketmek zorunda kalmazlar.
Eksik Rekabette Köprüler Örneği
Bariyerli bir geçiş ücreti sistemi işletmek ve her sürücüden bir geçiş ücreti almak mümkün olduğundan, büyük köprüler özel girişim tarafından finanse edilebilir. Yavaş yavaş, köprünün yapım maliyeti karşılanacak ve sonunda bir kâr elde edilebilecektir. Ancak, serbest piyasaların tüm nehir geçişlerine olan ihtiyacı karşılaması pek olası değildir, çünkü elde edilen gelir yetersiz olacaktır.
Köprüler, kamu malları olarak değerlendirilir, çünkü piyasa oluşumu için gerekli koşulların bazıları bulunmaktadır. Başka bir ifadeyle Eksik Rekabet oluşmuştur. Köprüler biraz azalabilir, böylece sürücüler bir köprü üzerinden geçerken diğerleri için köprü alanını azaltmış olur.
Köprü Kullanıcıları Arasında Rekabet
Köprü kullanıcıları arasında bir miktar rekabet vardır, çünkü geçiş noktasında arz üzerinde aşırı bir talep olduğundan, genellikle geçiş yapmak için sıraya girmek zorundadırlar. Bu kıtlığı gösterir ve kullanıcıları ücretlendirme olasılığını yarattığı için firmaları teşvik eder. Bir köprünün sahibi, sürücülerin köprüyü kullanmasını engellemek veya durdurmak için sorunlar çıkarabileceğinden, ücretsiz kullanım hakkı gibi sorunlar çözülür ve ödeme yapmayanlar hariç tutulabilir.
Bir hedefe ulaşmak için belirli bir köprüyü geçmek, sürücüler tarafından reddedilebilir, çünkü herhangi bir geçiş ücreti bulunmayan başka bir yolu tercih edebilirler. Dolayısıyla köprüler insanlar tarafından tercih edilmeyen bir özelli sergiler.
Köprü Kullanmak İçin Bir Pazarın Oluşturulması
Bir ekonomide köprüler için bir pazar ortaya çıkabilir, çünkü piyasa oluşumu için koşullar kısmen mevcuttur. Örneğin büyük bir nehrin üzerinden bir köprü inşa etmek son derece maliyetli olsa da, bir girişimci, ilk olarak 14. yüzyılda adıyla anılan bir geçiş ücreti veya paralı yol inşa ederek gelir elde edebilir.
Bu belirli köprülerden geçmek, farklı bir yoldan gitmek yerine, tasarruf edilen zaman veya güvenlik açısından kullanıcılar için olumlu bir özel fayda yaratırsa, girişimci bir fiyat belirleyebilir ve kullanıcıları ücretlendirebilir.
Eksik Rekabet ve Girişimci
Özellikle girişimci yakın zamanda para kazanmayı beklemiyorsa, araç sahiplerinin köprüyü kullanması için teşvik etmek yeterince düşük bir fiyat halinde uygulanabilir. Farklı araç boyutlarını ve farklı geçiş zamanlarını yansıtmak için bir dizi fiyat uygulanabilir. Köprünün gelecekteki bakımı için bir miktar gelir ayrılabilir ve çoğu bakımdan köprü özel bir mal haline gelir.
Bununla birlikte ülkedeki her nehri kapsayan bir ücretli köprüler ağı inşa etmek özel bir firma için çok çekici olmayacaktır. Sadece inşa ve bakım maliyeti nedeniyle değil, aynı zamanda köprünün her kullanıldığında şarj edilmesinin zorluğu neden olarak düşünülebilmektedir.
Eksik Rekabet – Köprü – Çiftçi
Örneğin, bir çiftçi nehrin bir tarafında yaşıyor ve diğer tarafta çalışıyorsa, öğle yemeği için eve gidip nehri aşarak malları veya ürünlerini teslim etmek için üç kez gidiş-dönüş yolculuk yapıyor olacaktır. Bu durumda ise çiftçi her karşıya geçtiğinde ücret ödeyecekse onun için çok ayrı külfetler meydana gelecektir.
Bu tür köprüleri parasal yönden beslemenin çok daha etkili bir yolu, Rekabet etme gücü olmayanlara güç vererek yani eksiltilmiş rekabeti ortadan kaldırarak, yerel çiftçilere veya diğer faydalanan kişilere genel bir vergi tarifesi veya oran uygulamak ve genel vergi fonu aracılığıyla köprüler inşa etmek ve sürdürmek olacaktır. Bu, her geçiş için ücretlendirme sorununu ortadan kaldıracaktır.