Anadolu Üniversitesi Sınavları Nasıl Olacak?
Merhaba arkadaşlar bugün sizlere ülkemizde ve dünyada bir ilk olan Anadolu üniversitesinin düzenleyeceği İnternet tabanlı açık öğretim sınavından bahsedeceğim. Dünya çapında çok sayıda can alan Korona virüs sebebiyle 20 yaş altı ve 65 yaş üstü vatandaşlarımız için sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Anadolu Üniversitesi de bu duruma karşılık olarak bir sistem geliştirdi. Bu sınav Anadolu Üniversitesinin kendi web sitesinden yapılacak.
Korona virüs herkes için çok tehlikeli ve ölümcül bir hastalık olduğu için Anadolu üniversitesi dünyada ilk olan bir sistem geliştirdi. Normal şartlara göre sınav 18 Nisan’da yapılacaktı. Fakat yeni düzenlemeye göre açık öğretim vize sınavları 18 Nisan ile 7 Mayıs tarihleri arasında yapılacak. Durum böyle olunca da kafalarda birçok soru işaret oluştu. Ben de Anadolu üniversitesi öğrencisiyim. Hem sizler için hem de kendim için bazı araştırmalar yaptım.
Anadolu üniversitesi virüs salgını dolayısı ile 18.03.2020 tarihi itibarı ile böyle bir karar almıştı. Eğitim ve öğrenimin aksamadan devam ettirilmesi için bu yola başvurdular. Aksi takdirde eğitim ertelenecek ve dersler bir daha ki yılda devam edecekti. Eğer İnternet tabanlı sınav sistemi getirilmeseydi Anadolu üniversitesi öğrencilerinin tamamı 1 yıl kaybetmiş olacaktı. Böyle bir durum gerçekleşmiş olsaydı herkes için korkutucu olacaktı.
Öncelikle şunu söylemek istiyorum; Anadolu üniversitesi öğrencileri 17 Nisan ve 7 Mayıs tarihleri arasında yapılacak olan İnternet tabanlı sınava cep telefonu, tablet, bilgisayar, dizüstü bilgisayar gibi cihazlarla sınava girebilecek. Tabi ki bu cihazların İnternet erişiminin aktif olması gerekiyor.
Soru cevap yöntemi ile devam etmemizin daha faydalı olacağını düşünüyorum.
Anadolu Üniversitesi; Sınava Girdiğimiz Zaman Tüm Derslerin Sınavlarını Tamamlamamız Gerekir mi?
Hayır. Tüm sınav sorularını veya dersleri çözümlerini yapmanıza gerek yok. Sınav sistemine giriş yaptığınız zaman sorumlu olduğunuz dersler ile ilgili bir panel göreceksiniz. O panelden hangi dersi tıklarsanız o ders ile ilgili soruları cevaplandırmanız gerekecektir. Kalan kısmını ilerleyen günlere devredebilirsiniz. 18 Nisan ile 7 Mayıs tarihleri arasında herhangi bir günde soruların geri kalan kısımlarını cevaplandırabilirsiniz.
Anadolu Üniversitesi İnternet Tabanlı sınavda diyelim ki; A dersinin sorularını çözmeye başladık sınavı bitirmeden B dersinin sorularını görüntüleyebilecek miyiz?
Hayır. Bir dersi bitirmeden diğer derslerin cevaplandırma şansınız olmayacak.
Sınav ile ilgili süre konusunda bir kısıtlama olacak mı?
Süreler normal sınavda olduğu gibi olacaktır. Biliyorsunuz her ders için 20 soru soruluyor ve 30 dak1ika süre veriliyordu. İnternet tabanlı sınav sisteminde de aynı durum geçerli olacak. 30 dakika bütün sınav için geçerlidir. Yani bir soru 1,5 dakika göründükten sonra kaybolmayacak. Herhangi bir soruyla isterseniz 10 dakika zaman harcayabilirsiniz. Fakat diğer sorular için zaman kaymayacaktır.
Her hangi bir İnternet altyapısına veya İnternet tabanlı sınavı destekleyen bir cihaza sahip değilsek ne olacak?
İmkânı olmayan öğrenciler için bir sistem geliştirilmiş. İmkânı olmayan öğrenciler 6-7-8 Nisan tarihleri arasında açık öğretim bürolarını arayarak randevu alacaklar ve randevu aldıkları gün geldiğinde kendilerine en yakın olan açık öğretim bürosuna giderek orada sınav olabilecekler. Tabi ki bu organizasyon yapılırken bütün sağlık unsurları göz önünde bulundurularak yapılacaktır.
Anadolu Üniversitesi Sınav merkezi tercihim ile bulunduğum il farklı. Ne yapmalıyım?
Kayıtlı olduğunuz il göz önünde bulundurulmayacak ve açık öğretim bürolarından randevu alırken size en yakın olan bölgeye bulunan büroda sınava gireceksiniz. Yalnız bunu belirtmeniz gerekiyor.
İnternet Tabanlı Sınavda Alacağımız Puanların Yüzde Kaçı Alınacak?
Hepinizin bildiği üzere normal zamanda yapılan sınavların %30’u alınıyordu. Final sınavlarında da %70’i alınarak devre tamamlanmış oluyordu. Ancak yeni düzenlemeye göre İnternet tabanlı yapılacak olan sınavda bu oran %25’e düşürüldü.
Sınav sonuçlarını hemen öğrenebilecek miyiz?
Sınav sonuçlarını sınav tamamlandıktan üç gün sonra öğrenebileceksiniz. Yani 7 Mayıs sınavın son gününden 3 gün sonra 10 Mayıs günü sınav sonuçlarınızı öğrenebileceksiniz. Soru itirazlarından dolayı hemen notunuzu öğrenemeyeceksiniz.
Anadolu Üniversitesi İnternet tabanlı sınavda 4 yanlış 1 doğruyu götürecek mi?
Her zaman olduğu gibi bu sınavlarda da 4 yanlış 1 doğruyu götürecek. İnternet tabanlı yapılacak sınavda da bu kural geçerli olacak. Soruları cevaplandırırken dikkatli olmalısınız.
Final sınavları da İnternetten mi olacak?
Bu sınavlar yalnızca vize sınavları için geçerlidir. Ancak ülke genelindeki virüsün durumuna göre final sınavlarında da bu uygulamanın yapılabileceği düşünülüyor.
Kopya çekenler olmayacak mı?
Anadolu üniversitesi bu konu ile ilgili olarak öğrencilerine güvendiklerini söylüyor. Ancak tabi ki kopya çekmeye çalışanlar her zaman olacaktır. Anadolu üniversitesi rektörü bu duruma karşılık olarak; her soru öğrenciye özel olarak soruluyor, yani bir öğrenciye sorulmuş olan soru bir başkasına sorulmadığı için tespit etme imkânımız da oldukça kolay. Soruları başkasına dağıtılırsa o sorunun kime ait olduğunu çözümleyerek kimin dağıttığını da ortaya çıkarabiliriz ve hatta İnternetten o sorunun cevabının aranmasını da tespit edilebileceği Söylemlerinde bulundu.
Sınavlarda açık uçlu sorular olacak mı?
Sınavlarda bu seferlik açık uçlu sorular olmayacak. Ancak final sınavlarında açık uçlu sorular olacaktır.
Sınav olurken bir kopukluk olursa veya bir aksilik yaşarsam ne olacak?
Herhangi bir aksilik durumunda bilgileriniz hafızada kayıtlı tutulmuş olacak ve sisteme tekrar giriş yaptığınızda kaldığınız yerden devam edebileceksiniz.
Sınavda yanıt değiştirme şansımız olacak mı?
Sınavda yanıt değiştirme şansınız olmayacak. Bunun nedeni kopya durumunu doğuruyor olmasıdır. Sorunun cevabını seçerek ileri sekmesine tıkladığınız zaman geri dönüş sağlayamayacaksınız. Yani gördüğünüz soruyu cevaplamak zorundasınız. Başta da söylediğim gibi soruları görerek ileri geri dönüş yapıyor olmanız sizin kopya çekmenize veya soruları başka platformlarda yayma ihtimali oluşturacaktır. Bu da risk teşkil ettiği için engellenmiştir. Soruyu geçerseniz geri dönemeyeceksiniz.
Sıkça sorulan soruları sizler için derledim. Kafanızda oluşan diğer sorular olursa yorumlar kısmında belirtin arkadaşlar. 18 Nisan ve 7 Mayıs tarihleri arasında istediğiniz gün gece veya gündüz fark etmeksizin sınava giriş yapabileceksiniz. Günün 24 saatini de kullanabilirsiniz. Tekrar söyleyeyim sisteme ilk giriş yaptığınız zaman bütün soruları cevaplandırmanıza gerek yok. Bir kısmını yapıp sonra tekrar yapabilirsiniz.
Hatta sistemli bir şekilde her gün tek dersin sınavına girebilirsiniz. Benim size tavsiyem her gün tek bir dersin sınavına girmenizdir. Bu şekilde tek derse odaklanarak o dersten daha yüksek puanlar almayı başarabilirsiniz.