Piri Reis: Türk Denizci ve Coğrafyacı Ünü
Piri Reis, Türkiye’nin en ünlü denizcileri ve coğrafya bilimcilerinden biri olarak gösteriliyor. Osmanlı İmparatorluğu sırasında, korsanlık yapmak üzere işe alınmış ancak bir zamanlar denizcilikle sürdürmüş olan bu Türk denizci, artık ünlü bir dünya haritası çıkarmış ve insanların diğer denizciler gibi haritalar çıkarmaya izin vermek için en çok ününü başarmış.
Kişisel Yaşamı
Piri Reis, orta çağlardaki Türkiye’nin en ünlü denizcileri ve coğrafya bilimcilerinden biri. Kütahya, 1470 yılında doğdu ve babasının düşmanlıklarından kaçmayı seçti. 15 GSYıllık denizcilik serüveninden sonra, 1552’de emir olmak için İstanbul’a geri döndü.
Haritalı Denizcilikteki Başarıları
Piri Reis, zamanında harita çıkarmaya başladı ve denizcilikte uzman olarak çalıştı. Haritalarında her şeyi detaylandırmak için tüm denizlerin kıyılarını ve mahallerini gözlemledi. Metinlerde Arapça ve Türkçe yazılan haritalara sahip oldu.
Haritayı Tanıtmak ve Herkese Kullanımını Sağlamak
Piri Reis, 1513 yılında Dünya Haritasını çıkardı ve kullanıcıların kullanımına uygun olan haritayı herkese açık bir şekilde sunmak istedi. Pek çok ünlü denizcinin bilgilerini elde etmek için haritayı herkese açık mesajlaşma aracı olarak sunmak istedi.
Önemli Özet
Piri Reis, Türkiye’nin en iyi denizcileri ve coğrafya bilimcilerinden biriydi. Harita oluşturmaya başlayan ve ayrıntılarla denizlerin kıyılarını yöneten Piri Reis, 1513 yılında Dünya Haritasını çıkardı ve herkese açık bir mesajlaşma aracı olarak haritayı kullanmayı teşvik etti.
piri reis; Türkiye’nin zor zamanlarındaki en ünlü denizcileri ve coğrafyacılarından öğrenilmiş ve denizcilikteki başarı sayesinde günümüzde halen hatırlanıyor. Türkler Hristiyanlık dünyasına olduğu kadar deniz seferlerine de önemli katkılar sağlamışlardır. Bunlardan biri, Türk denizci ve coğrafyacı olarak bilinen, 16. yüzyılda yaşamış olan İstanbullu Piri Reis’tir.
Türkiye’nin en ünlü ve 0seçkin denizci, piri ve coğrafyacılarından olan bir adam olan Piri Reis on sekizinci yüzyılda yaşamış Türk denizci ve coğrafyacı. O sırada çok ünlü hüviyelerle donatılmış tahta kaplama tekneleri inşa eden ilk kişi olmuş ve bunların her biri kendi adını taşımaktaydı. Sefere çıktığında, hem kendisine hem de seyir halindeki gemilere yardım etmek için ayrıca haritalar çizmiş ve düşüncelerini daha sonraki denizciler için paylaşmıştır.
Günümüzde Piri Reis bilim tarihinde özellikle Dünya haritası konusundaki önemli bir yer almaktadır. O, Mısırlı ve Afrika tarihçilerinin eserlerini baz alarak tarihin en büyük deniz haritasını çizdi. 1513 yılında yayınlanan eserine adını verdi: “Piri Reis’in Kitabı”.
Haritasının çok şaşırtıcı olan bir özelliği, okyanusların bazı ayrıntılarının sadece belirlediği ve hedeflediği yerleri yansıtmasıdır. Buyrun, Mısır, Kafkasya ve Afrika’da özellikle bazı kıyı şeritleri üzerinde sağlamlıkla gösterilmiştir. Böylece, Petermann’ın Haritası’nın da, ilk kez denizKabuğu tasviri ve Atlantik dünyanın bazı kıyılarının denizindeki ayrıntılarının gerçeği ortaya koyar.
Klasik çalışmalarındaki bu başarıları, bugün tarihçiler ve denizciler tarafından hala övülen Piri Reis’in tarihe geçmesine neden oldu. Piri Reis’in yaratıcılığı, Türkiye’deki coğrafya tarihinin en önemli denizcilerinden biri olduğu görülmektedir. Onun Dünya haritasının bilimsel eserininin anılması, tarihi ünlü denizcimizin adının yaşamaya devam ettiğini gösteriyor.