Malala Yousafzai – Hepimize Rol Model
Malala Yousafzai, Pakistanlı kadın eğitimi aktivisti ve en genç Nobel Ödülü sahibi. Olağanüstü başarıları onu hepimiz için bir ikon ve rol model yaptı.
Hayatı ve Geçmişi
Malala, Temmuz 1997’de Pakistan’ın Swat Vadisi’nde doğdu. Kızların devlet okullarına gitmesinin yasak olduğu gerçeği ışığında, kadınların eğitimi için aktivizmi genç bir kızken başladı.
11 yaşında BBC tarafından yayınlanan ve kadınların eğitimini ve Swat Vadisi’nde yaşama deneyimini tartıştığı ilk blogunu yazdı. Bu, onu ve mesajını dünyanın gözüne getirdi.
Başarıları
2014 yılında Malala, kadınların eğitimi konusundaki aktivizmiyle tanındı ve Nobel Barış Ödülü’ne layık görüldü.
2017’de diğer 24 genç kadınla birlikte Uluslararası Çocuk Barış Ödülü’ne layık görüldü.
Aynı yılın Nisan ayında, güvenli ve kaliteli orta öğretim sağlayarak kız çocuklarının hayatlarını iyileştirmeye yardımcı olmayı amaçlayan Malala Fonu’nun başlatıldığını duyurdu.
2018 yılında kendisine fahri Kanada vatandaşlığı verildi.
İlham Verici Mesaj
Malala’nın ana mesajı, “Eğitim şarttır ve dünyanın en acil sorunlarına son vermenin çözümüdür.” Kız çocuklarına da erkeklerle aynı kalitede eğitim alma fırsatının verilmesi için mücadele ediyor. Herkesin bir araya gelip bu hayali gerçekleştirmesini arzu ediyor. Mesajı gerçekten ilham verici ve bizi tüm bireyler için eşit haklara sahip bir toplum için çaba göstermeye teşvik ediyor.
Onun mesajı, böylesine eşit bir toplum için gerçekten dilediğimiz gibi, sonsuza kadar kalbimizde kalacak bir mesajdır. Malala Yousafzai hepimiz için gerçek bir rol model ve inançlarınızda kararlı kalırsanız büyük bir değişiklik yapmak için asla çok küçük olmadığınızı hatırlatıyor. Malala Yusufzay; Nobel Ödülü sahibi, çocuk hakları savunucusu, hayatının yüzde yedisi İngilizce konuşan bir Arapça konuşucu şeklinde kısaca tanımlanabilir.
Bir Pakistanlı olarak, Malala Yusufzay, kendi çocukluk yaşantısıyla çocukların eğitim haklarını, özellikle de kız çocuklarının bunu kazanmadaki güçlükleri üzerine insanlığı uyandırmak için hayatını cesaretle cesaretlendirerek kamyona binmeyi seçti.
On dört yaşındaki Malala, 2009’da Swat Vadisi’ndeki Taliban yönetiminin baskılarına rağmen o dönemdeki okulunu yıkılmadan korumaya kararlıydı. Kaç yıl devam eden büyük mücadele, 2011 yılında Pakistan Ulusal Gazetecilik Ödülü ile taçlandı.
Malala, 2012 yılında Taliban’ın eğitimlerini canlı cesareti sergilemesi nedeniyle kolundan vurulmasına ve ağır yaralanmasına rağmen, hala çocuk haklarının savunmasında güçlü bir şekilde yerini aldı.
Bugün Malala, Birleşmiş Milletler tarafından da onurlandırılarak, her yıl ödüllendirilen Nobel Ödülünün adayı olmak ve daha sonra 2014 yılında Karşılıklı Barış Ödülünün sahibi olarak dünyaya insanlık ve eşitliğin önemini bir kez daha vurgulamaktadır.
Malala Yusufzay, insanlık için ilham veren, her zaman etkileyici bir örnek olarak görülmektedir. O, haklarımızı savunmak ve daha adil bir dünya sağlamak için umutsuzluk içinde olmayanların öncüsü olmaktadır.
2019-fransa-bisiklet-turu-kolombiyali-egan-bernalin-basari-tarihi.jpg