Girişimci Kimdir?
Bir Girişimci, bağımsız şekilde olarak yürütülebilen ticari veya profesyonel bir faaliyeti gerçekleştiren kişidir. Girişimci denildiği zaman profesyonel veya serbest bir şekilde gelir elde etme amacına sahip olan kişiler kastedilir. Girişimci gibi düşünebilmek için çeşitli faktörlere ihtiyaç vardır. Bir girişimci, şirketi ile takip ettiği hedeflerin her zaman farkında olmalıdır.
Girişimciler bu hedeflere ulaşmak için kendisinin de katkı yapması gerektiğini bilir ve bunun nasıl bir katkı olabileceğinin de farkındadır. Girişimci düşünce aynı zamanda şirketin çıkarlarına uygun kararlar almayı da içerir. Bir şirket, eylemlerinde yalnızca kar elde etmek için çabalamamalıdır. İş yapmak aynı zamanda topluma fayda sağlamak demektir. Bu birkaç alanda ortaya çıkabilir.
Bir Girişimcinin Özellikleri Nelerdir?
- Güvenli ve kullanışlı ürün veya hizmetlerin imalatı yapabilmek
- Şirket faaliyetleri adil ve şeffaf olmak
- Toplumla dürüst ve sürekli iletişim halinde olmak
- Yasal düzenlemelere uygun hareket etmek
- çevre korumasına uygun olmak
- Kültürlere ve yerel geleneklere tolerans sağlamak
Adım Adım Nasıl Girişimci Olunur?
Adım 1: Doğru işi bulun
Girişimci olmak geniş bir örgüyü ihtiva etmektedir ve hemen hemen neredeyse bütün ticari alanlarda girişimci olabilirsiniz. Ancak, faaliyetlerinizi sürdürebilmek için bir alan veya bölge ayrıca işe başlamak için de bir girizgah çizmeniz gerekecektir. Sadece başarılı olacağınız, severek yaptığınız bir iş bulun. Girişimcilik zor bir iştir, bu nedenle bütün gücünüzü sevdiğiniz ve önemsediğiniz bir şeye odaklamanız gerekmektedir.
Adım 2: Bir eğitim alın
Girişimci olmak için herhangi bir resmi veya kurumsal eğitime sahip olmanız gerekmez. Ancak bu, eğitimi tamamen görmezden gelmeniz gerektiği anlamına da gelmez. Bir teknoloji şirketi kurmak istiyorsanız, işletme, bilgisayar programlama ve pazarlama deneyimlerinizin tümü değerli olabilir.
Adım 3: İşinizi planlayın
İşinize başlamadan önce bütün ihtimalleri düşünmeniz gerekir. İyi bir iş planı, baş koymuş olduğunuz tüm hedeflere ve bu hedeflere ulaşmak için stratejinizi belirler. Bu plan, yatırımcıları dahil etmek ve işletmenizin ne kadar başarılı olduğunu ölçmek için önemlidir. Swot Analizi yapmayı ihmal etmeyin.
Adım 4: Network (İş Ağı)
Network oluşturmak tüm alanlarda önemli olsa da, girişimciler için çok daha önemli olabilir. Network oluşturmak, işinizde size katkısı olabilecek ve bazı becerilere sahip olan diğer insanlarla tanışmaktır. İş modelinizi hayata geçirmeye yardımcı olmak için Network oluşturmak yoluyla potansiyel yatırımcılar da bulabilirsiniz. Network oluşturduğunuzda işinizi de destekleyebilir ve yeni müşterilerini size göndermesine yardımcı olabilir.
Adım 5: Fikrini sat
Tüketiciler ürün ister, ancak hangi ürünü tercih edeceklerine her zaman doğru karar veremezler. Bir girişimci olarak işiniz, insanları sattığınız her şeyin mevcut en iyi seçenek olduğuna ikna etmektir. Ürününüzü benzersiz hale getiren şeyin neyden kaynaklı olduğunu bulmanız ve ardından kattığı değere göre satmanız gerekir.
Adım 6: Pazarlama
İşinize başlamadan önce, başlama esnasında ve sonrasında pazarlamaya odaklanmalısınız. Şehrin en iyi restoranına sahip olabilirsiniz, ancak varlığından habersiz bir kimse sizi ziyaret etmeyecektir. Pazarlama zordur, ancak pazarlama çabalarınızı hedef kitlenize doğrultmanız gerekmektedir. Örnek olarak, Y kuşağının bir reklamı şehir merkezindeki bir reklam panosundan çok sosyal medyada görme olasılığı daha yüksektir.
Girişimcilik Ruhu
Girişimcilik bir nevi ortaya yeni ürünler çıkartmaktadır. Faydalar yaratıp o ülkenin yararına işler yapmak anlamına gelmektedir. Girişimcilik sonucunda, sürekli olarak yeni şeylerin yaratıldığı, eskiyi daha iyiyle değiştirmeye çalışılan bir süreç ortaya çıkar. Ancak burada da yeni şeylerin saf icadı ile girişimcilik arasında bir ayrım yapılmalıdır.
Gerekli Edinimi Sağlamak
Herhangi bir ülke veya bölge içerisinde ihtiyaç doğrultusunda gereksinimi duyulan her türlü mal, hizmet vs. benzeri edinimlerin tespitinin yapılarak o edinim her ne ise piyasa arzının oluşturulmasına katkıda bulunmak girişimcilik örneği sayılabilir. Yapıları, süreçleri yenilikçi ve risk alan bir şekilde yenilenmektedir. Bununla birlikte, girişimciler ekonomik yönü asla gözden kaçırmazlar.
Girişimciliğin önemli bir parçası, sürekli yenilik arayışlarıyla hareket eden girişimcilerin, sorumluluk aldıkları değişiklikler yaratmasıdır. Ayrıca ilgili riskle görev bilinciyle ve sorumlu bir şekilde ilgilenirler. Bu nedenle, bir girişimcinin kişiliği ve karakterinin gücü, girişimcilikte özellikle önemli bir rol oynar.
Girişimci ile İlgili Temel Kavramlar
Girişimciler, yaratıcılık, etkili düşünme, risk toleransı ve esneklik gibi özelliklere sahip olmalıdır. Bu kavramlar girişimciliğin temelini oluşturur. Bahsedilen kavramlar ayrı ayrı çok büyük bir anlam oluşturmasa da yan yana geldiklerinde çok büyük anlamlar kazanmaktadırlar.
Girişimcilerin yenilikçi faaliyetlerini, başarılı bir iş yürütmenin temel, gerçek dünya ilkelerine dayandırmaları gerekir. En önemli kavramlardan ikisi kâr ve müşteri odaklılıktır.
Girişimcilikte Kâr Etmek
Kâr, alınan gelir ile ödenen giderler arasındaki farktır. Kâr olmadan, işletmenin gelecekteki büyümesine yatırım yapacak bir gelir yoktur ve negatif kârın olduğu durumlarda, işi devam ettirecek mevduat bulunmamaktadır.
Girişimcilikte Müşteri Odaklılık
Müşteri odaklılık çok önemlidir çünkü kâr sağlamaktadır. Bir işletme, ürün ve hizmetlerini satın almak için müşterilere ihtiyaç duyar. Bir girişimci, akıllara gelme ihtimali olan en önü açık ve yenilikçi iş konseptini geliştirmelidir, ancak müşterileri ürünü satın almaya ve dolayısıyla işi devam ettirmek için kar elde etmeye istekli olmadan, fikir, girişimcinin tezgahında oturan yalnızca bir prototip olarak kalacaktır.