Abdullah Gül: Türkiye Cumhuriyeti’nin 11. Cumhurbaşkanı ve 22. Başbakanı
Abdullah Gül, Türkiye Cumhuriyeti’nin 11. Cumhurbaşkanı ve 22. Başbakanıdır. 1934 yılında Kayseri’de doğdu ve dokuz yaşında okula başladı. Lise yıllarında büyük bir akademik başarı gösterdi ve iktisat alanında lisans ve yüksek lisans diploması aldı.
Kariyeri ve Genel Özellikler
Gül, Türkiye ve Avrupa’da birçok ülkede kariyerlerini sürdürdü. Özellikle ABD, Avrupa Birliği ve İslam Toplulukları ile muhafaza ve ekonomik alışveriş ortamı küresel politika oluşturmak, küresel ilişkileri kısıtlamak ve Türkiye’nin küresel etkisini artırmak üzerine ilgi gösterildi.
En önemli kariyer anlarından biri 2007’deki cumhurbaşkanlığı seçimleriydi. Gül, 2007’deki seçimlerden Türkiye’nin 11. cumhurbaşkanı olarak çıktı ve kendisinin değerleri ülkenin kalkınması, iyi Yiyecek yönetimi, ekonomik büyüme, toplumsal dönüşüm ve Türkiye’ye karşı dış baskıların azalmasında 2009’daki başbakanlık konumuna çıktı.
Projeleri ve Ödülleri
Gül; Ekonominin sosyo-ekonomik kalkınmayı yaygınlaştırılan çok sayıda iç ve dış proje geliştirilerek görevlendirildi. 2005’te Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölgesi Projesinin tasarlandığını üstlendi. Aynı zamanda, Gül Çevre Koruma ve Turizm Estetiği Projesini yürüttü.
Gül’ün kariyeri boyunca birçok ödül oldu. Onur madalyası, 2007’den beri Gül’ün onuruna verilen “Milleti hizmet” sertifikası sahibi oldu. Aynı zamanda, Gül Kayseri Üniversitesi’nin onur içinde Gül & Kazım Koyuncu Vakfı’nın başkanı olarak görev yaptı.
Sonuç
Abdullah Gül’ün, Türkiye Cumhuriyeti’nin 11. Cumhurbaşkanı ve 22. Başbakan olması, birçok konudaki çalışması ve ödülleri ile katkısının mülkiyetidir. Gül ülkesinin çok sayıda fayda sağlaması ve ülkenin kalkınmasına katkısı bulundu.
Türkiye Cumhuriyeti’nin 11. Cumhurbaşkanı ve 22. Başbakanı olan Abdullah Gül, küresel politikada yeteneklerine rağmen sessiz kalmayı tercih etmektedir. 1960 yılında Kayseri’de doğan Gül, 1984 yılında Marmara Üniversitesi’nden ekonomi diplomasıyla mezun oldu. 1990 yılında Avrupa Birliği (AB) ile yapılan İşbirliği ve Kalkınma Anlaşması’nın uygulanmasında da rol almıştır.
1995 yılında Refah Partisi’nin kurucu üyelerinden biri olan Gül, 2001 yılında Türkiye Başbakanlığı’na getirildi. Daha sonra 2007 yılında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı seçilen Gül, uluslararası alandaki oldukça zorlu siyasi atmosfere rağmen kendini ispat etti.
Aynı zamanda, Gül’ün Avrupa Birliği üyelik müzakereleri için de değerli hizmetleri vardır. Gül, AB’den torba kalkınma fonlarının güvenilir şekilde Türkiye’ye aktarılması noktasında rol oynadı. Ülkesinin ekonomisini güçlendirmek ve üyelik sürecini hızlandırmak için yoğun çabasını sürdürmüştür.
Gül, ülkesine teknoloji donanımı ve fuar faaliyetleri konusunda önemli katkıları bulunmaktadır. Fuarlar sayesinde ülkenin markalaşması hakkında önemli bilgiler edinildi. Gül, Türkiye’yi önemli uluslararası işbirliklerine tanıtmak için çok önemli faaliyetlerde bulunmuştur.
Böylesi bir butonun başkanlığını üstlenen Gül, göreve başladığı günden beri Türkiye’yi küresel arenanın itibarlı ülkeleri arasına girmesini sağlamayı başardı. Gül, ülkesinin küresel politikada kendi fikirlerinden taviz vermeksizin söz sahibi olmasını sağladı.
Gül’ün ülkesi için her durumda önemli roller üstlenmesi sayesinde kendi ülkesinin değerlerini öne çıkarmak için çabaladığı söylenebilir. Gül, zorluklarla baş etmek için başarıyla kullandığı ustaca stratejileri kullandı. Bu başarısı sayesinde ülkesi, 21. yüzyılda AB üyelerinin arasına girecek güce kavuştu. Aynı zamanda kendisinin siyasi silahları olmaksızın ve batının kültürlerini ülkesinin kurumsal nizamıyla bir araya getirişini de başardı.