Wolfgang Pauli (1900–1958)
Wolfgang Pauli, kuantum teorisine temel katkılarda bulunan ve görelilik teorisini kuantum mekaniğine ilk uygulayanlardan biri olan Nobel ödüllü Avusturyalı-İsviçreli bir fizikçiydi. Pauli, 25 Nisan 1900’de Avusturya’nın Viyana kentinde doğdu. Atom fiziği, kuantum mekaniği ve kuantum alan teorisi alanındaki yenilikçi çalışmalarıyla tanınıyordu. Dışlama ilkesini keşfettiği için 1945’te prestijli Nobel Fizik Ödülü’ne layık görüldü.
Hayatın erken dönemi ve eğitim
Pauli, bir kimyager olan Wolfgang Joseph Pauli ile fizik ve matematik öğretmeni Bertha Camilla Schütz’ün oğluydu. Annesi fizik okumasına şiddetle karşı çıksa da, Pauli 1916’da Münih Üniversitesi’nde fizik ve matematik okumaya başladı. 1921’de Münih Üniversitesi’nden fizik doktorasını aldı. Zürih’te teorik fizik okuduktan sonra Göttingen Üniversitesi’nde yardımcı doçent olarak çalışmaya başladı.
Bilime Katkılar
Pauli, temel fiziğe bir dizi önemli katkı yaptı. En önemli eserlerinden bazıları şunlardır:
-
- Elektrik yükü taşımayan ve çok küçük bir kütleye sahip inanılmaz derecede küçük bir parçacık olan nötrinoyu keşfetti.
-
- Spin teorisini ve her atomik yörüngenin maksimum iki parçacıkla dolu olduğunu belirten dışlama ilkesini geliştirdi.
-
- Görelilik kuramını kuantum mekaniğine ilk uygulayanlardan biriydi.
Pauli ayrıca, modern kuantum teorisinde hala kullanılan açısal momentumların kombinasyonu ilkesini ve yıldız yapısının modern çalışmasının temelini oluşturan Pauli-Villard denklemlerini tanıttı.
Ölüm ve Miras
Pauli, 15 Aralık 1958’de İsviçre’nin Zürih kentinde öldü. Bilimsel meslektaşları arasında geniş çapta saygı gördü ve atom fiziği, kuantum mekaniği ve kuantum alan teorisindeki etkileyici başarılarından dolayı takdir kazandı. Dışlama ilkesini keşfettiği için 1945’te prestijli Nobel Fizik Ödülü’ne layık görüldü.
Wolfgang Pauli, temel fiziğin sınırlarını zorlayan ve kuantum teorisine önemli katkılarda bulunan ve nihayetinde bu alanda devrim yaratan en etkili ve saygın bilim adamlarından biriydi.
Wolfgang Pauli, Nobel ödüllü fizikçi olarak bilinir. 1900’de Viyana’da doğdu, bir Habsburg ailesinin çocuğu olarak. Ondokuzuncu yüzyılın başından beri ilerleyen kuantum mekaniğinin öncüsü ve geliştiricisiydi.
Pauli daha sonra, Albert Einstein’ın da katıldığı elektromanyetizma kuramındaki çalışmaları için övgü gören Solvay Konferansları’na davet edildi. 1913 yılında çalışmalarını Werner Heisenberg ve Neils Bohr’un kuantum mekaniğini tamamlamasının bir parçası olarak tamamladı.
Pauli’nin en önemli özelliği, “Pauli paradoksunu” olarak bilinen kuantum mekaniği ile ilgili paradoksunu ortaya atıp çözmektir. Yaşamı boyunca fizik alanındaki çalışmalar itibarıyla kendini kanıtlamıştır.
1945’de Quantum Mechanics adlı kitabının yayınlanmasıyla fiziğin daha da dibine inmeyi başarmıştır. Onun nedensellik ilkesi veya “Pauli ilkesi” olarak bilinen kuramındaki çalışmalarıyla bilimsel kabulü kazanmıştı.
Pauli 1984’te Nobel Fizik Ödülünü kazandı. 1958’de Zurich’te hayata veda etti. Oksijen ile zengin karbonhidratların zehirlenmesi ve solunum yetmezliği sonucu yaşamını yitirdi. Wolfgang Pauli, kuantum mekaniğindeki müthiş eserleriyle, tüm zamanların en önde gelen fizikçilerinden biri olmuştur.